Nul-op-de-meter is niet meer de Ferrari onder de woningen.  

Bij BeNext zijn we erg trots op hoe bewoners het comfortabele woningen onder ons monitoringsysteem ervaren. De energietransitie naar nul-op-de-meter is er een van ontwikkeling die de afgelopen decennia veel energie en goede moed heeft gevraagd van velen.  

Niet zo lang geleden gaf BeNext het advies aan een klant om volledig gasloos te gaan, ofwel elektrisch verwarmen. Met elektrisch verwarmen is hoge temperatuur duur, dus zal de kachel minder snel aan gaan. De woning moet daarop ingericht zijn, je wilt dus dat kleine beetje warmte in de woning houden, het duurt ook langer voordat de woning op temperatuur als er met lagere temperatuur wordt verwarmd. 

De afgelopen tijd zien we dat NOM woningen steeds meer de norm worden in plaats van een ideaal. Maar toch horen we nog te vaak dat het een toekomstbeeld is. Afgelopen maand keken we dan ook verbaasd op toen de Raad van Toezicht van een woningcorporatie trots een nieuw NOM project aankondigde als:  

‘Nul-op-de-meter is de Ferrari onder de woningen’ 

Een woning zonder gasverbruik, een goede isolatie en daarbij de benodigde ventilatie met voldoende PV om een energieleverende woning te zijn vindt BeNext al lang geen nieuwigheid meer. Sterker nog. We verwachten dat een woning van dit type eerder regel dan uitzondering gaat worden.  

Een essentiële stap

Sinds 1 Januari 2021 is de BENG regelgeving, oftewel de Bijna Energie Neutrale Gebouwen regelgeving, verplicht voor de aanvraag voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Een direct gevolg van de Sustainable Development Goals na het akkoord van Parijs.  

Nul-op-de-meter is weliswaar een stapje verder dan een woning die voldoet aan de BENG regelgeving. Maar het is wel de weg waar de Nederlandse woningbouw heeft ingeslagen en waar naartoe gewerkt zal worden. Nul-op-de-meter zien we als een essentiële stap voor reductie van de CO2 uitstoot die zorgt voor de stijging van de warmtespiegel.  

Is monitoren nog een optie? Ik denk het niet. Wil ik nog in een auto zitten zonder dashboard en op de gok rijden, hoe hard rijd ik dan en hoeveel km kan ik nog rijden? Nul-op-de-meter zien we dus niet als het paradepaardje onder de woningen, maar meer de onvermijdelijke verandering naar elektrisch rijden. Noem het een Tesla, maar dan betaalbaar voor iedereen.  

Nul-op-de-meter