In een van de oudste wijken van Apeldoorn is onlangs een huis van 100 jaar oud met aandacht en passie klaargemaakt voor verduurzaming, dat waar de toekomst om vraagt. De woning heeft in de loop der jaren een aanzienlijke wisseling van zowel eigenaren als bewoners ondergaan. Inmiddels is de woning niet alleen gerenoveerd en teruggebracht in de originele staat, maar ook nog eens klaar voor de toekomst!

Dit huis is klaar voor de toekomst, het is namelijk gerenoveerd naar volledig energiezuinig en is voorzien van een ruime variatie in technische innovaties en experimenten. Het uitgangspunt rondom de renovatie van deze woning is geweest om nieuwe technieken op het gebied van verduurzaming toe te passen op bestaand vastgoed om vervolgens de efficiëntie van deze veranderingen te kunnen verduidelijken.

We leven in een maatschappij waarbij nieuwe technologische toepassingen elkaar snel opvolgen en zich bewust en onbewust nestelen in ieders dagelijks leven. De mate en snelheid waarin technische trends en ontwikkelingen zich vormen maakt dat men op dit gebied graag geadviseerd wil worden. BeNext helpt vastgoedeigenaren de juiste keuzes te maken in een Smart Home markt met steeds meer verschillende aanbieders.

Verwarming
In dit project heeft BeNext de uitdaging gekregen de woning te voorzien van monitoring in verschillende verwarmingssystemen en het daarop aansluitende binnenklimaat. Het resultaat is absoluut geslaagd!

De woning is voorzien van verschillende verwarmingsbronnen. Zo is de begane grond voorzien van PVT verwarming en de eerste verdieping van zowel infraroodverwarming, lage temperatuur radiatoren als een elektrische radiator. In de badkamer hangt er een infraroodspiegel aan de muur. BeNext heeft ervoor gezorgd dat de verschillende verwarmingssystemen zo efficiënt als mogelijk met elkaar samenwerken.

Energiebewust sturen
Dit klinkt allemaal goed, maar wat doet het nou precies en wat maakt het vernieuwend? Door hantering van deze verwarmingssystemen is de woning voorbereid op energiebewust sturen. Hiermee worden apparaten en systemen aan- en uitgezet afhankelijk van de op dat moment beschikbare zonne-energie.

Tegelijkertijd wordt ook het binnenklimaat van de woning gemeten. Aan de hand van verschillende factoren wordt de luchtkwaliteit aangestuurd om een zo optimaal mogelijk binnenklimaat te behouden. Dit alles draagt bij aan de waarborging van verduurzamingsprestaties en wordt het gemakkelijker de bewoner te informeren over de aanwezige luchtkwaliteit.

BeNext stuurt aan
BeNext stuurt in dit huis het gehele verwarmingssysteem aan, dus zowel voor de verschillende systemen op zowel de begane grond als de systemen in de daarop volgende verdiepingen.

De integratie van álle verwarmingselementen in één systeem is hierin uniek. BeNext heeft zo zicht op veel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het verwarmingssysteem en het binnenklimaat. Staan er bijvoorbeeld ramen en deuren open, worden ook hier temperaturen gemeten om temperatuurzones inzichtelijk te maken. Staan deze ramen en deuren voor een langere periode open bij een aanhoudende warmtevraag, dan wordt de bewoner geïnformeerd of wordt dit vanzelf geautomatiseerd bijgestuurd.

 

BeNext maakt inzichtelijk
Dit alles wordt gemakkelijk inzichtelijk en visueel gemaakt door onder andere de veelzijdigheid die de ‘BeNext Inzicht’ app met zich meebrengt. Het leren van de tot nu toe beschikbare innovaties maakt verdere ontwikkelingen mogelijk. Omdat deze woning júist de focus legt op dit leerproces zijn er beduidend meer sensoren geplaatst dan gangbaar. Hierdoor wordt relevante informatie verzameld die noodzakelijk is om goed te meten en verder te kunnen onderzoeken. Hoe meer we nu weten, hoe meer we in de toekomst kunnen verbeteren.

Informatievoorziening

BeNext biedt een verscheidenheid aan mogelijkheden wanneer het gaat om informatievoorziening. De Smart Home eigenaar kan haar inzicht verkrijgen via een webportaal en de ‘BeNext Inzicht’ app die is te gebruiken op een smartphone of tablet. Daarnaast is in de woning zelf een display geplaatst waarop een constante informatievoorziening vanuit de app wordt weergegeven. Dit zorgt voor bewustwording over het energieverbruik door de bewoner. Tevens is het mogelijk de desbetreffende woningcorporatie of aannemer van gedetailleerde rapportages te (blijven) voorzien waar evengoed inzicht wordt verkregen over de prestaties van de woning.

Smart Home basis
De gehele woning is voorzien van BeNext Smart Home infrastructuur, wat de stap tot uitbreiding hiervan vergemakkelijkt. Wanneer de bewoner bijvoorbeeld meer gemak of veiligheid wenst in huis of de levensloopbestendigheid van de woning wil aanpakken, dan is de basis voor de benodigde Smart Home toepassingen hiervoor reeds aanwezig. Om de kwaliteit van de volledige Smart Home te waarborgen en als klant ontzorgd te worden in dit proces, raden wij aan een hiervoor een specialist in te schakelen. Huisgemak is hier een betrouwbaar voorbeeld van; een partij waarbij naast persoonlijk advies en installatie ook de service gerealiseerd wordt op zowel korte- als lange termijn.

Met dit project werken onze professionals verder aan de missie van BeNext; energiebewust en comfortabel (gezond) wonen.