Samenwerken met mensen die geloven in slimme duurzame oplossingen voor hun woning. Voor BeNext is dat de mooiste uitdaging die er is. Ontwikkelen voor en met gelijkgestemden. In Cadzand bijvoorbeeld. Samen met de bewoners heeft BeNext er een woning ontwikkeld met Smart Home-gemak. De wensen van de bewoners hebben we vertaald in slimme oplossingen. Zaak van goed luisteren, productontwikkeling en alles op een logische manier integreren. De BeNext-totaaloplossing.

Huis van de toekomst in Retranchement (foto: Thomas Mayer)

Waar denken we eerst aan als we aan verduurzaming denken. Aardgas uit Groningen. De woning in Cadzand heeft helemaal geen aardgas nodig. Dat scheelt logischerwijs een heleboel CO2-uitstoot. Maar hoe vangen we het ontbreken van aardgas op? De meest logische oplossing is elektrisch koken. Geregeld. Daarnaast wordt het in huis gebruikte water verwarmd met een warmtepomp. Een ingenieus systeem met buizen die tot 70 meter diep de grond in gaan. Ook geregeld. Dan het dak. Dat is voorzien van zogenoemde ‘bifacial-zonnepanelen. Oftewel panelen die gelijktijdig het licht aan de voorkant én aan de achterkant opvangen, dankzij de slimme weerspiegeling van het witte dak. Resultaat: een veel hoger rendement. Ook dat is geregeld.

Gezonde verlichting

Woongemak creëren met duurzame energiebesparende oplossingen is een uitdaging. En die gaan we niet uit de weg. De wensen van de bewoners waren helder. Voor BeNext een mooie kans om te laten zien wat we in huis hebben. Schakelaars – bijvoorbeeld – mochten niet zichtbaar zijn. Waarom knoppen en schakelaars als alles ook met de Smart Home-app bediend kan worden? Precies, weg met die schakelaars.

Huis van de toekomst in Retranchement (foto: Thomas Mayer)

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de prachtige, gezonde Ledverlichting van het merk Xicato. Deze hebben we voorzien van Proliad-designspots. De verlichting is aangesloten op een gelijkspanningsrail en voorzien van het DALI-protocol. Dat betekent dat verschillende lichtbronnen in huis beter met elkaar samenwerken. Denk aan helderheid en felheid, maar ook bijvoorbeeld aan kleur en de regeling. BeNext heeft speciaal voor de woning een product ontwikkeld om de verlichting met het Smart Home-systeem te kunnen bedienen.

Zomernachtkoeling; laat de natuur het werk doen

De kleine ramen in de keuken en de woonkamer aan de tuinkant gebruiken een motor om te openen en te sluiten. Dit wordt standaard geleverd inclusief bediening. Wij hebben de bediening aangepast en geïntegreerd in het Smart Home-systeem. De ramen worden nu via de app bediend. Daarnaast is de zogenoemde zomernachtkoeling actief. Deze opent de kleine ramen automatisch als de temperatuur tijdens zomernachten buiten lager is dan binnen. Ook de zonneschermen aan de tuinkant worden bediend door het Smart Home-systeem.

  Huis van de toekomst in Retranchement (foto: Thomas Mayer)

Over koelen gesproken. Dat de warmtepomp ook goed koelt, bleek tijdens de lange warme zomer van 2018. Fijn om dat te ervaren. Elke ruimte in de woning wordt door Smart Home apart verwarmd of gekoeld. Dat gaat niet vanzelf. De warmtepomp is in het Smart Home-systeem geïntegreerd. Zowel het verwarmen als het koelen wordt nu via hetzelfde systeem aangestuurd.

Sesam open u, waar je ook bent

De entree naar het perceel is voorzien van een hek. Zowel het hek als de voordeur van de woning openen en sluiten elektronisch. Het mooie is dat het openen en sluiten van afstand kan. En met afstand bedoelen we waar dan ook op de wereld. Een slimme integratie van BeNext.

Huis van de toekomst in Retranchement (foto: Thomas Mayer)

De waarde hiervan bleek toen de warmtepompmonteur aan het hek stond. Helaas konden de bewoners die dag niet thuis zijn. In dat geval geeft de deurbel een signaal aan het Smart Home-systeem en openen de bewoners het hek op afstand. Daarna wordt de voordeur geopend en wordt het alarm gedeactiveerd. Niks zo fijn en comfortabel als een hek en voordeur die voor je opengaan als je komt aanrijden. Vooral als je bijvoorbeeld grote boodschappentassen bij je draagt.

De juiste ideeën op de juiste plek

De woning in Cadzand bewijst dat een totale integratie mogelijk is en bediend kan worden met een eenvoudige app. De wensen van de bewoners hebben ons geprikkeld om een unieke combinatie te ontwikkelen van de juiste nieuwe producten en ideeën over duurzaamheid en energiebesparing op de juiste plek. De woning bewijst ook dat het Smart Home-systeem van BeNext positief bijdraagt aan de verduurzaming van de wereld waarin we leven.

De Cadzand-woning is een uitgesproken voorbeeld van totale integratie van duurzame oplossingen. Op kleinere schaal is ook veel mogelijk. Betaalbaar én haalbaar. BeNext ondersteunt daar graag in. Ga de uitdaging aan, neem contact met ons op en zet die belangrijke stap in een duurzame richting.