vlnr: Tristan Charter, Edwin van Kessel, Rob Steijn, Arno Rootsaert

IRIS Smart Home is een resultaat van de samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer en ICT-onderneming BeNext. Combineer bewezen ICT-technologie en 160 jaar ervaring en kennis op het gebied van woningbouw en je krijgt een uniek en integraal product. En dat is ook precies wat de samenwerking tussen ICT-bedrijf BeNext en bouwer Dura Vermeer oplevert: IRIS, de eerste écht slimme woning van Nederland. 

De door Dura en BeNext ontwikkelde IRIS-woning onderscheidt zich van andere ‘slimme’ woningen door de zogenoemde Smart Cloud. Die leert patronen kennen en legt connecties met producten en diensten die aan de woning zijn gekoppeld. Hebben de zonnepanelen voldoende energie opgewekt? Dan slaat de vaatwasser automatisch aan. Als de watermeter constateert dat er een lek is, dan wordt het water direct afgesloten. Zo kom je dus niet meer thuis in een ondergelopen woning.

Uiteraard houden de bewoners altijd de controle over hun huis. “Via een eenvoudige app heb je de woning aan je vingertoppen. Je kunt de temperatuur regelen, de verlichting aan- of uitschakelen, de wasmachine aanzetten, het energie- en het watergebruik monitoren, een raam open of dicht doen en nog veel meer,” zegt Tristan Chater van Dura Vermeer.

Dura Vermeer en BeNext willen in de toekomst steeds meer van dit soort geïntegreerde diensten aanbieden. Niet alleen op het gebied van bewonersgemak en duurzaamheid, maar ook als het bijvoorbeeld gaat om veiligheid en voorspelbaar onderhoud. De bedrijven zoeken daarvoor de samenwerking met bijvoorbeeld verzekeraars, bezorgdiensten en andere dienstverleners.

Dankzij de samenwerking maakt Dura Vermeer een vliegende start op gebied van de Smart Home digitalisering in woningen. “En bereikt BeNext een zeer groot publiek,” zegt Chater. “We zetten hiermee flinke stappen richting de slimme steden van de toekomst en dragen wij ons steentje bij aan de energietransitie.”

Over een paar weken start Dura Vermeer met de bouw van de eerste IRIS-woningen in RijswijkBuiten. En binnen 5 jaar bouwen en renoveren we alleen nog slimme woningen.

Kijk voor meer informatie op: www.IRIShome.nl.