Met het Z-Wave netwerk kunt u altijd en overal uw huis beheren. Het draadloze netwerk wordt gecreëerd door Z-Wave producten, welke onderling en met de Internet Gateway communiceren.

Bijvoorbeeld, als er een bewegingsmelder beweging detecteert, stuurt deze een Z-Wave-bericht via de snelste route naar de Internet Gateway. Vervolgens kan de Internet Gateway een ander product aan- of uitzetten, of een melding geven in de app en website. Om langere afstanden af te kunnen leggen zullen producten die altijd bereikbaar zijn helpen om de berichtjes door te sturen naar de juiste ontvanger via de snelste beschikbare route. Dit kan alleen met apparaten die op netspanning zijn aangesloten (of met adapter).

Wanneer u een netwerk bouwt kunt u dit stabieler maken door producten meer te verspreiden over uw huis zodat producten met elkaar en via de Internet Gateway kunnen blijven communiceren. Zo kan bijvoorbeeld een product in de kelder niet met een product op zolder communiceren zonder tussenproducten. Ook muren en kasten zorgen voor minder bereik. De plaatsing van producten is dus van groot belang.

Om er zeker van te zijn dat een bericht aankomt, koppelen de Z-Wave producten alle berichten terug . Zo kunt u zien of bijvoorbeeld u lampen echt uit zijn gegaan. Ook kan het netwerk zichzelf hierdoor automatisch herstellen wanneer de verbinding niet optimaal is, zodat de service door kan blijven draaien.

Omdat een Z-Wave product aan gedefinieerde eisen moet voldoen en gecertificeerd moet worden, kunnen producten van verschillende fabrikanten aan één netwerk toegevoegd worden.

Z-Wave producten zijn in drie verschillende categorieën onder te verdelen. Deze onderverdeling is gebaseerd op hoe zij in contact staan met het BeNext systeem. Wilt u hier meer over weten?

Onderverdeling Z-Wave producten >>