In deze tutorial gaan we kijken hoe we configuraties en associaties kunnen sturen naar generieke producten. We beginnen met een korte uitleg over configuraties en associaties. Hierna gaan we kijken hoe deze verstuurd worden met het BeNext systeem.

Het is handig om de handleiding van het product dat u wilt configureren erbij te hebben zodat u kunt opzoeken welke waarden verstuurd moeten worden.

Bekijk ook de vorige tutorials over generieke producten toevoegen en over command classes toevoegen.

Configuraties

Configuraties zijn berichten die verstuurd worden met de ‘Configuration command class’. Deze worden vaak gebruikt om dingen in te stellen die niet vaak veranderd hoeven te worden. Denk hierbij aan de lichtgevoeligheid van een bewegingsmelder of bijvoorbeeld hoe vaak een energiemeter zijn data moet doorsturen.

Configuraties hebben een paar verschillende kenmerken die hieronder beschreven worden:

1: Parameter
Met de parameter wordt aangegeven welke configuratie aangepast wordt. Dit is product specifiek. Dit getal staat in de handleiding van het product vermeld en ligt tussen de 0 en de 255.

2: Grootte
De grootte van de waarde die een configuratie kan hebben varieert. Over het algemeen is deze waarde 1. Mocht dit niet zo zijn dan staat dit vaak vermeld in de handleiding. Ook is het zo dat u de minimumgrootte af kunt leiden van de waarde die u stuurt. Is de waarde groter dan 255, dan is de grootte minimaal 2. Is de waarde groter dan 65535, dan is de grootte minimaal 4.

3: Waarde
De waarde is het getal waarop de configuratie ingesteld wordt.

Associaties

Associaties zijn manieren om twee apparaten met elkaar te laten communiceren zonder de tussenkomst van een Z-wave controller. Denk hierbij aan een schakelaar die direct een apparaat aanstuurt. Een apparaat bevat één of meerdere associatie groepen. Per groep kunnen meerdere producten aangemeld worden. Deze groepen hebben vaak verschillende functies. Zo kan bijvoorbeeld associatiegroep één een ‘basic’ sturen naar meedere producten en associatiegroep twee een temperatuurrapport naar de hoofdcontroller.

In de handleiding van het product staat omschreven hoeveel associatiegroepen een product heeft en waarvoor deze bedoeld zijn.

Instellingen scherm

Als voorbeeld product voor deze tutorial gebruiken we de WallController van Z-Wave Me. Dit product heeft verschillende associatie groepen en meerdere configuraties. U kunt natuurlijk dezelfde handelingen ook uitvoeren met andere producten van derden.

Stap 1: Het instellingen scherm

We beginnen in het instellingen scherm. Ga naar Setup en klik op de menu optie “Product”. U komt dan op de “Product naam” pagina. Klik op “Instellingen” in de tabbalk bovenin.

Stap 1: Instellingen pagina

Configuraties sturen

We gaan nu kijken naar het sturen van een specifieke configuratie. Rechts staat de configuratie omschreven in de handleidingen. We willen in dit geval het type “WallController” configureren. Hiervoor gelden: Parameter 14 en waarde 0.

Aangezien de waarde onder de 255 is en niet omschreven staat hoe groot de configuratie is gaan we ervan uit dat hij 1 Byte groot is.

Stap 2: Open het configuratie scherm

Klik op de link “Configuratie scherm” om het Configuratie scherm te openen.

Stap 2: Open het configuratie scherm

Stap 3: Vul het formulier in

We hebben de benodigde waarden al opgezocht (zie stap 1). Vul bij 1 (parameter) de waarde 14 in. De grootte van de waarde stond al op “1 Byte”. De waarde stond ook al op 0. Deze hoeven dus niet aangepast te worden.

Stap 3: Vul het formulier in

Stap 4: Configuratie is verstuurd

De configuratie is nu correct verstuurd!

Stap 4: Configuratie is verstuurd

Associaties sturen

We willen graag twee producten uitzetten met behulp van knop één. We moeten deze toevoegen aan groep één volgens de handleiding. Met deze informatie kunnen we door met het sturen van associaties.

Stap 5: Open het associatie scherm

Klik op “Stuur associatie” om het associatie scherm te open.

Stap 5: Open het associatie scherm

Stap 6: Vul het formulier in

Vul bij groep het getal 1 in. Selecteer bij ‘Associations’ allebei de producten. U kunt dit doen door de “Ctrl” toets ingedrukt te houden en op alle producten te klikken die u wilt selecteren. Druk hierna op “Verstuur”.

Stap 6: Vul het formulier in

Stap 7: Associatie is verstuurd

De associatie is nu correct verstuurd.

Stap 7: Associatie is verstuurd

Ga terug naar: Tutorials