DeltaWonen en Trebbe zijn begin september gestart met een bijzonder woningverbeteringsproject in de wijk Berkum in Zwolle.
Vandaag, 13 september 2018, is er om 13.00 uur is er een feestelijke opening waar alle betrokkenen, waaronder BeNext, toelichting geven op deze proeftuin.

De energieproeftuin is een pilot waarbij deltaWonen verschillende combinaties van energie bespaarders, energie opwekkers, energie opslag en energie bewustwording gaat testen bij bestaande sociale huurwoningen. De pilot wordt uitgevoerd op 46 sociale huurwoningen, verdeeld over 9 blokken. Doel: onderzoek doen naar de meest optimale combinatie.
Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label.

Verschillende combinaties
Er worden verschillende combinaties van zonnepanelen, methodes voor energieopslag en isolatiemogelijkheden toegepast. De individuele maatregelen hebben zich al bewezen. In De Energiepproeftuin wordt gezocht naar de meest optimale combinaties. Zo worden er accu’s, warmtepompen en speciaal isolerend glas geplaatst. Het energieverbruik wordt gemonitord door BeNext, zo kan beoordeeld  worden welke combinatie het beste resultaat oplevert. Criteria hierbij zijn: kosten, plaatings- , onderhouds- en gebruikersgemak, energiebesparing en energiebewustwording. De woningen in Berkum zijn uitermate geschikt voor dit bijzondere project, omdat het om dezelfde woningen gaat, allemaal gebouwd in de jaren 60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar. Vanaf januari 2018 start de periode waarin de aangebrachte maatregelen gemonitord  worden. Alle informative hierover staat op de website www.deltawonen.nl/energieproeftuin

Alle woningen in 2024 minimaal label B
Landelijk is de ambitie om ervoor te zorgen dat alle woningen in 2020 gemiddeld een B-label hebben. DeltaWonen gaat verder in deze ambitie: in 2024 moet haar  woningvoorraad minimaal een energielabel B hebben. De woningen die het hier betreft, hadden allemaal een E,F of G label en zijn daarmee niet erg energiezuinig. Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label. Met deze energieproeftuin kijken we echter verder vooruit. Uiteindelijk willen we toe naar een gasloze en energieneutrale woningvoorraad. Deze pilot biedt de kennis waarmee we naar die ambitie kunnen toewerken.